ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ
Η γνώση του σωστού χειρισμού και συνθηκών αποθήκευσης του μητρικού γάλακτος είναι σημαντική και απαραίτητη γνώση για τις μητέρες που επιλέγουν να δίνουν αντλημένο γάλα στα μωρά τους.
Στον παρακάτω πίνακα θα βρείτε πώς και για πόσο μπορείτε να συντηρήσετε το αντλημένο μητρικό γάλα
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΔΩΜΑΤΙΟΥ | 16-29°C | 3-5 ώρες |
ΨΥΓΕΙΟ | 4°C | 3-5 ημέρες |
ΚΑΤΑΨΥΞΗ | <-4°C | 6-12 μήνες |
ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΕ ΠΑΓΟΚΥΣΤΕΙΣ | ΠΕΡΙΠΟΥ 15°C | 12-24 ώρες |
ΠΡΙΝ ΑΝΤΛΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΓΑΛΑ ΜΕ ΤΟ ΧΕΡΙ Ή ΜΕ ΤΟ ΘΗΛΑΣΤΡΟ
- Πλένουμε καλά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό. Το πλύσιμο του στήθους δεν είναι απαραίτητο αρκεί να τηρούνται οι γενικοί κανόνες υγιεινής του σώματος.
- Αποστειρώνουμε τα μέρη του θήλαστρου που έρχονται σε επαφή με το γάλα ιδιαίτερα αν πρόκειται να αντλήσουμε για βρέφος κάτω των 3 μηνών. Η αποστείρωση μια φορά το 24ωρο είναι αρκετή. Αν κάνουμε πολλές αντλήσεις μέσα στην ημέρα πλένουμε καλά με ζεστό νερό και σαπούνι τη χοάνη μετά την άντληση και αποστειρώνουμε μόνο το δοχείο συλλογής γάλακτος κάθε φορά πριν αντλήσουμε γάλα αν το βρέφος είναι μικρό κάτω των 3 μηνών. Για μεγαλύτερα βρέφη μπορούμε απλά να πλένουμε καλά τα εξαρτήματα με ζεστό νερό και σαπούνι ή να τα πλένουμε στο πλυντήριο πιάτων. Αφού τα πλύνουμε τα τοποθετούμε πάνω σε καθαρή επιφάνεια και τα αφήνουμε να στεγνώσουν στον αέρα ή τα στεγνώνουμε με καθαρό χαρτί αν έχουμε και στη συνέχεια τα σκεπάζουμε με μια καθαρή βαμβακερή πετσέτα.
- Το δοχείο συλλογής γάλακτος προσέχουμε να είναι BPA free (χωρίς τη χημική ουσία δισφαινόλη Α).
- Μπορούμε επίσης να αποθηκεύσουμε το γάλα στα ειδικά σακουλάκια συλλογής γάλακτος που πωλούνται στα φαρμακεία ή καταστήματα βρεφικών ειδών για μεγαλύτερη ευκολία αναγράφοντας πάνω τους την ημερομηνία συλλογής και την ποσότητα που συλλέξαμε.
Φρεσκοαντλημένο γάλα δε θα πρέπει να αναμιγνύεται με γάλα από την ψύξη ή την κατάψυξη. Προτιμότερο είναι να ψύξουμε το γάλα που μόλις αντλήσαμε πριν το αναμείξουμε με το γάλα που έχουμε στο ψυγείο. Επίσης προτιμάμε να αναμιγνύουμε ποσότητες γάλακτος του ίδιου 24ώρου.
ΧΡΗΣΗ ΑΠΟΘΗΚΕΥΜΕΝΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ
- Για να ξεπαγώσουμε ποσότητα γάλακτος που έχουμε στην κατάψυξη προτιμότερο είναι να αφήσουμε το γάλα να ξεπαγώσει αργά για 24 ώρες στη συντήρηση του ψυγείου. Εναλλακτικές γρήγορες πρακτικές είναι το ξεπάγωμα με ζεστό νερό ή τοποθέτηση σε θερμαντήρα που καλό είναι να τις αποφεύγουμε γιατί έχουμε απώλεια λίπους του γάλακτος.
- Το μητρικό γάλα μπορεί να καταναλωθεί όταν φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου ή μπορούμε και να το ζεστάνουμε ελαφρά σε μπεν μαρί για λίγα λεπτά.
- Δε συστήνεται γενικά η χρήση φούρνου μικροκυμάτων για χειρισμό του μητρικού γάλακτος στο σπίτι.
- Καλό είναι να μην αφήνουμε γάλα που έχουμε ξεπαγώσει σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από 2 ώρες.
- Δεν ξαναπαγώνουμε γάλα που έχει ήδη αποψυχθεί.
- Το γάλα που έχουμε ζεστάνει καλό είναι να καταναλώνεται μέσα σε 1-2 ώρες. Για να μη μας περισσεύει το γάλα καλό είναι να αποθηκεύουμε ποσότητες των 15,30 ή 60 ml.