ΕΠΑΝΑΓΑΛΑΚΤΙΣΜΟΣ
Επαναγαλακτισμός είναι η αύξηση στην παραγωγή του μητρικού γάλακτος μετά από ένα διάστημα που είχε ελαττωθεί για διάφορους λόγους (νόσος μητέρας, νοσηλεία βρέφους, αναποτελεσματικός θηλασμός, αδυναμία σωστής σύλληψης της θηλής, χορήγηση συμπληρώματος), με σκοπό την κατάργηση της χορήγησης συμπληρώματος στο μωρό και την επανέναρξη του θηλασμού μετά από περίοδο παύσης. Ο επαναγαλακτισμός είναι μια διαδικασία που προϋποθέτει υπομονή, αφοσίωση και θέληση τόσο από την πλευρά της μητέρας όσο και του περιβάλλοντός της. Ο επαναγαλακτισμός είναι μια δεύτερη ευκαιρία αποκλειστικού θηλασμού που ανήκει σε όλες της μητέρες που το επιθυμούν.
Η επιτυχία του επαναγαλακτισμού εξαρτάται από την ηλικία του μωρού αλλά και τις πρακτικές θηλασμού τις πρώτες εβδομάδες μετά τη γέννηση. Έτσι όσο πιο κοντά είμαστε στον τοκετό και όσο πιο πολύ χρόνο έχει περάσει το παιδί στο στήθος της μητέρας, τόσο πιο εύκολος και γρήγορος είναι ο επαναγαλακτισμός. Η κάθε περίπτωση είναι μοναδική και το πλάνο επαναγαλακτισμού εξατομικεύεται. Διαφορετικά βήματα θα ακολουθήσει μια μητέρα που προσπαθεί να θηλάσει αποκλειστικά στις δυο εβδομάδες μετά τον τοκετό και διαφορετικές στρατηγικές ακολουθούνται για βρέφη 2-3 και άνω μηνών. Ξεχωριστή κατηγορία μαμάδων είναι αυτές που υιοθετούν βρέφη και επιθυμούν να τα θηλάσουν.
Πώς γίνεται ο επαναγαλακτισμός
O θηλασμός βασίζεται στην αρχή ζήτησης-προσφοράς, έτσι όσο πιο πολύ γάλα απομακρύνεται από το στήθος τόσο πιο πολύ γάλα θα παραχθεί. Ο πιο εύκολος τρόπος να αυξηθεί η παραγωγή είναι μέσω απευθείας θηλασμού του βρέφους από το στήθος. Όσο πιο συχνά θηλάζει τόσο πιο πολύ γάλα παράγεται. Βασική προϋπόθεση επιτυχίας καθ’όλη την προσπάθεια επαναγαλακτισμού είναι να προσπαθούμε έχοντας στην αγκαλιά μας ένα ζωηρό και υγιές μωρό που παίρνει φυσιολογικά βάρος και το περιβάλλον της μητέρας να συμβάλλει υποστηρικτικά στην προσπάθεια αυτή που μπορεί να διαρκέσει και αρκετές εβδομάδες.
Σαν πρώτο βήμα προσπαθήστε να τοποθετήσετε το παιδί στο στήθος για να δείτε αν πιάνει τη θηλή εύκολα και θηλάζει με ευχαρίστηση. Αν δεν συμβαίνει αυτό μην απογοητεύεστε, υπάρχουν τρόποι να γίνει επαναφορά του παιδιού στο στήθος. Η τοποθέτηση του παιδιού στο στήθος απαιτεί επιμονή και υπομονή. Φροντίστε να μην το πιέζετε αν βλέπετε ότι αρνείται το στήθος. Έχετε μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας αν υιοθετήσετε μια στάση δίχως πίεση.
- Προσφέρετε το στήθος σας όταν το μωρό είναι μισοκοιμισμένο ή χαλαρό και ευδιάθετο
- Ακόμα και αν προσφέρετε τα γεύματά του σε μπουκάλι κάντε το κρατώντας το κοντά στο στήθος σας και χρησιμοποιώντας ένα μπιμπερό με αργή ροή και ποσότητες μικρές σε όγκο (αναλόγως της ηλικίας του παιδιού) και συχνές στην προσπάθεια να μιμηθούμε τον τρόπο σίτισης στο στήθος. Μπορείτε επίσης αφού προσφέρετε το μπουκάλι στη συνέχεια να προσφέρετε το στήθος σαν «επιδόρπιο».
- Αφιερώστε χρόνο για επαφή δέρμα με δέρμα.
- Ενεργοποιήστε το αντανακλαστικό καθόδου του γάλακτος εφόσον υπάρχει ήδη κάποια παραγωγή πριν το τοποθετήσετε στο στήθος σας.
- Προσφέρετε το στήθος έχοντας το παιδί τυλιγμένο σε ένα σλινγκ για να το έχετε συνεχώς πάνω σας ή κουνώντας το στην αγκαλιά σας ή θηλάζοντας σε ένα ήσυχο σκοτεινό δωμάτιο με χαλαρωτική μουσική αναλόγως με την ώρα.
- Μπορείτε να δίνετε το συμπλήρωμα κοντά στο στήθος χρησιμοποιώντας μια σύριγγα ή το σύστημα συμπληρωματικής σίτισης SNS με την καθοδήγηση συμβούλου γαλουχίας.
- Η δοκιμή ψευδοθηλών θα πρέπει να γίνεται υπό την συνεχή καθοδήγηση και επιτήρηση ειδικού γαλουχίας καθώς είναι συγκεκριμένες οι προϋποθέσεις χρήσης τους και καλό είναι να γίνεται σε μητέρες με εγκατεστημένη και καλή παραγωγή γάλακτος ή μητέρες σε πρωτόκολλο αντλήσεων για να βοηθηθούν κάποια μωρά που δεν μπορούν να πιάσουν καθόλου τη θηλή της μητέρας παρά τη σωστή καθοδήγηση.
Εφόσον το μωρό θηλάζει για να ενισχύσετε τη συχνότητα θηλασμού
- Κρατήστε το κοντά σας προσφέροντας το στήθος συνεχώς.
- Η συνκοίμηση διευκολύνει τον νυχτερινό απεριόριστο θηλασμό που ενισχύει ακόμη περισσότερο την παραγωγή σας.
- Μην χρησιμοποιείτε υποκατάστατα θηλασμού για να ηρεμήστε το μωρό σας (πιπίλα, κάποιο παιχνίδι). Αντίθετα προσφέρετε πάντα το στήθος για να το παρηγορήσετε.
Εφόσον το παιδί είναι απρόθυμο να θηλάσει, θηλάζει αναποτελεσματικά ή λαμβάνει μεγάλες ποσότητες συμπληρώματος ξένου γάλακτος (περισσότερα από δυο γεύματα) πρέπει το στήθος να λάβει έξτρα ερεθισμό με ένα καλό θήλαστρο για να «χτίσετε» την παραγωγή σας. Βοηθάει επίσης να γνωρίζετε πώς να κάνετε μασάζ στο στήθος και να βγάζετε γάλα με το χέρι σας πριν, μετά ή ενδιάμεσα από τις αντλήσεις γιατί συνδυαστικά θα έχετε καλύτερα αποτελέσματα.
- Κάνετε τουλάχιστον 6-8 αντλήσεις το 24ωρο διάρκειας 15-20 λεπτών (βεβαιωθείτε ότι η αντλία που χρησιμοποιείτε είναι καλής ποιότητας, λειτουργεί επαρκώς και εφαρμόζει καλά στη θηλή σας).
- Προσπαθήστε να αντικαταστήσετε σταδιακά το συμπλήρωμα ξένου γάλακτος με δικό σας αντλημένο πάντα με την καθοδήγηση συμβούλου ως προς τον τρόπο και τις ποσότητες για να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
- Συνεχίζουμε βγάζοντας επίσης σταδιακά και ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του κάθε βρέφους τα μπουκάλια συμπληρώματος ενώ παράλληλα ελαττώνουμε τις αντλήσεις σε αριθμό και χρόνο ανάλογα με το επίπεδο παραγωγής της κάθε μητέρας.
- Το χρονοδιάγραμμα και η διάρκεια των αντλήσεων μπορεί να εξατομικευτεί ανάλογα με τις δυνατότητες και το χρόνο της μητέρας ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
- Σημαντικό είναι το παιδί καθ’όλη τη διάρκεια αυτής της προσπάθειας να έχει συχνή πρόσβαση στο στήθος.
- Η λήψη ουσιών φυτικών ή φαρμακευτικών με ιδιότητες αύξησης της γαλακτοφορίας δεν υποκαθιστούν τον απαραίτητο συχνό ερεθισμό του στήθους με θηλασμό ή θήλαστρο και πρέπει να δίνονται πάντα υπό την καθοδήγηση ειδικού και όχι άκριτα και αυτόβουλα από τις μητέρες.
Όσο διαρκεί η προσπάθεια επαναγαλακτισμού είναι σημαντικό να καλλιεργήσετε μια στάση αποδοχής ως προς την ποσότητα του γάλακτος που έχετε καταφέρει να παράγει. Το περισσότερο είναι βέβαια και το πιο επιθυμητό αλλά μη ξεχνάτε ότι η αξία σας ως μητέρα δεν είναι ανάλογη του γάλακτος που μπορείτε να παράγετε αλλά εξαρτάται απόλυτα και διαχρονικά από την αγάπη και τη συνολική φροντίδα που δίνετε στο παιδί σας.
Σε όλη τη διάρκεια της προσπάθειάς σας αυτής έχετε υπόψην σας ότι κάθε γυναίκα είναι διαφορετική, όπως και κάθε παιδί είναι διαφορετικό και κάθε κατάσταση μέσα στην οποία μια γυναίκα έχει γίνει μητέρα είναι διαφορετική. Το ταξίδι του θηλασμού διαφέρει από μητέρα σε μητέρα. Εσείς θα το προσεγγίσετε με το δικό σας τρόπο, με όλες τις πληροφορίες που μπορείτε να λάβετε καθώς και με βάση τι είναι βολικό για εσάς.
Ο θηλασμός δεν έχει να κάνει μόνο με το γάλα. Ο θηλασμός είναι η αγκαλιά της μητέρας, η στενή επαφή με το μωρό της που βοηθά το μωρό να αναπτυχθεί εγκεφαλικά, συναισθηματικά και κοινωνικά. Κάποιες μητέρες δεν καταφέρνουν ποτέ να χτίσουν επαρκή παραγωγή για τα μωρά τους τόσο ώστε να σταματήσουν να δίνουν συμπλήρωμα. Ωστόσο συνεχίζουν και επιλέγουν μικτή διατροφή γιατί είναι σημαντικός ο συναισθηματικός δεσμός που έχουν αναπτύξει με το μωρό τους μέσω της διαδικασίας του θηλασμού.