ΑΠΛΑ ΒΗΜΑΤΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ
Έχετε αποφασίσει να θηλάσετε το μωρό σας; Προετοιμάστε την επιτυχία σας!
- Ενημερωθείτε! Η ενημέρωση γύρω από τον μητρικό θηλασμό, τη φιλοσοφία του και τη συμπεριφορά του φυσιολογικού νεογνού είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της επιτυχίας. Η ενημέρωση γύρω από το μητρικό θηλασμό πριν τη γέννηση του μωρού σας (οπότε και έχετε περισσότερο χρόνο να προσλάβετε και να αφομοιώσετε τις πληροφορίες και να βρείτε απαντήσεις στα ερωτήματά σας ) είναι ένα πρώτο βήμα που θα σας βοηθήσει να κατακτήσετε τους προσωπικούς σας στόχους που αφορούν στο θηλασμό. Ο όγκος των πληροφοριών αυτών είναι συχνά μεγάλο φορτίο όταν η μητέρα τις προσλαμβάνει για πρώτη φορά κατά τη χρονική περίοδο που αναρρώνει μαζί με το βρέφος της από τον τοκετό. Ενημερωθείτε από επαγγελματίες υγείας γύρω από το μητρικό θηλασμό και εφόσον υπάρχει κάποιο ιστορικό παθολογίας κύησης ή χρόνιας νόσου της μητέρας αναζητήστε πιο εξειδικευμένη υποστήριξη από πιστοποιημένους συμβούλους θηλασμού.
- Ενημερώστε τόσο το οικογενειακό περιβάλλον σας όσο και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του μαιευτηρίου που πρόκειται να γεννήσετε για την πρόθεσή σας να θηλάσετε και ζητήστε την υποστήριξή τους αμέσως μετά τον τοκετό.
- Αμέσως μετά τον τοκετό ζητήστε να σας τοποθετήσουν το παιδί σε άμεση επαφή δέρμα με δέρμα (skin to skin) μπρούμυτα στο θώρακά σας. Η πρώτη αυτή επαφή είναι ένα καλό πρώτο βήμα που βοηθά στο «χτίσιμο» μιας ισχυρής «σχέσης θηλασμού».
- Δεν χρειάζεται – και δεν πρέπει – να περιμένετε μέχρι να έρθει το γάλα σας για να αρχίσετε να θηλάζετε το μωρό σας. Θηλάζετε άμεσα μετά τον τοκετό, απεριόριστα χωρίς συμπληρώματα.
- Μια από τις πιο σημαντικές δεξιότητες που η δυάδα μητέρα-βρέφους πρέπει να κατακτήσουν είναι να μάθουν μαζί την τοποθέτηση και την σωστή προσκόλληση στο μαστό. Η πλειονότητα των προβλημάτων στο θηλασμό μετά τον τοκετό σχετίζονται με τη μη σωστή τοποθέτηση του μωρού στο στήθος. Όλο το σώμα του μωρού πρέπει να είναι πολύ κοντά στη μητέρα (θυμηθείτε έναν απλό κανόνα: θώρακας μωρού με θώρακα μητέρας και πηγούνι μωρού με μαστό μητέρας πρέπει να είναι σε απόλυτη εγγύτητα και επαφή κατά τη διάρκεια του θηλασμού όταν έχουμε το παιδί στην αγκαλιά μας). Κάποιες μητέρες κατακτούν ενστικτωδώς και φυσικά τη δεξιότητα αυτή, κάποιες άλλες όμως και για ποικίλους λόγους χρειάζονται βοήθεια για να τη διδαχθούν. Ενημερωθείτε για τις διαφορετικές στάσεις θηλασμού τόσο μετά από φυσιολογικό τοκετό όσο και μετά από καισαρική για να είστε κατάλληλα προετοιμασμένες και για τα δύο ενδεχόμενα. Σημαντικό στην περίπτωση της καισαρικής είναι η βοήθεια και από το σύντροφό σας που καλό είναι να είναι ενημερωμένος σχετικά με τις δυνατότητες τοποθέτησης του παιδιού στο μαστό μετά από καισαρική τομή σε περίπτωση που η μητέρα δεν είναι σε θέση να το κάνει μόνη της.
- Προσφέρετε το στήθος απεριόριστα όποτε και για όσο το παιδί το επιθυμεί μέρα-νύχτα. Η τοποθέτηση του παιδιού στο στήθος για συγκεκριμένη ώρα σε κάθε μαστό ανα σταθερά χρονικά διαστήματα είναι λανθασμένη τακτική και απειλεί την σωστή εδραίωση του μητρικού θηλασμού.
- Δεν προσφέρουμε πιπίλα στο βρέφος που θηλάζει στο μαιευτήριο ούτε μπιμπερό εκτός και αν υπάρχει ιατρικός τεκμηριωμένος λόγος.
- Φροντίστε την παραγωγή σας στο μαιευτήριο! Τί σημαίνει αυτό; Πρακτικά για κάθε μπιμπερό που έχετε δώσει για τον όποιο λόγο στο μαιευτήριο θα πρέπει αντίστοιχα να κάνουμε μία άντληση με το χέρι ή με θήλαστρο, διαφορετικά το στήθος «χάνει» γεύματα και σε κάποιες περιπτώσεις η παραγωγή γάλακτος της μητέρας απειλείται ανεπανόρθωτα! Και φυσικά δεν έχει καμία σημασία αν θα αντλήσουμε ποσότητα γάλακτος με το χέρι ή με το θήλαστρο, σημασία έχει να μη χάνεται ο απαραίτητος ερεθισμός του στήθους αν το παιδί δεν τοποθετείται σε αυτό αλλά τρώει από άλλη πηγή (μπιμπερό). Ο θηλασμός υπακούει στο νόμο προσφοράς-ζήτησης και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε.
- Ζητήστε από κάποιο επαγγελματία υγείας που γνωρίζει να σας δείξει πώς μπορείτε να κάνετε μασάζ στο στήθος σας κατά τη διάρκεια του θηλασμού καθώς και πώς να βγάζετε γάλα με το χέρι σας καθώς είναι μια απλή δεξιότητα που προάγει το θηλασμό τις πρώτες ημέρες και γενικότερα, μπορεί να αυξήσει την παραγωγή της μητέρας και να συμβάλει στην αποτελεσματικότερη σίτιση του βρέφους. Οι μαλάξεις στήθους λειτουργούν ιδιαίτερα καλά κατά τις πρώτες ημέρες μετά τον τοκετό και βοηθούν το νεογέννητο να πάρει πιο αποτελεσματικά το πρωτόγαλα.